Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Jajko z cukrem utrzeć na gładką kremową masę. Wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Przelać do formy (dno tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut, aż się delikatnie zrumieni. Wyjąć, wystudzić.
Trzy różnokolorowe galaretki rozpuścić w trzech oddzielnych szklankach gorącej wody i przelać na talerze (wody dać mniej niż zaleca przepis na opakowaniu - po zastygnięciu galaretki łatwiej będzie pokroić w zgrabne kwadraciki).
Żelatynę rozpuścić w letnim mleku. Śmietanę ubić, dodać cukier i mleko z żelatyną. Mieszać, aż zacznie tężeć. Delikatnie wmieszać kostki galaretki. Wstawić do lodówki. Jak całkowicie zastygnie, wyjąć, ułożyć połówki truskawek i zalać rozrobioną wcześniej galaretką truskawkową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed Dniem Dziecka Ewa Wachowicz zrobi naleśniki. Zademonstruje też...
Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...
Dużo czekolady i kajmaku...
Kurczaka włożyć do zamykanego plastikowego worka. W miseczce wymieszać sok z limonki, ...
Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, ...