/ Przepisy / Risotto z gruszkami i gorgonzolą

Opis przygotowania

Ugotować bulion warzywny (może być z kostki, do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 litrów wywaru) i trzymać na wolnym ogniu.

Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno pokroić, podsmażyć na bardzo małym ogniu w dużej ilości oliwy - warzywa powinny zrobić się miękkie, ale nie wolno ich skarmelizować.
Po około 10 minutach dodać ryż do risotto - mniej więcej 100 g na osobę. Smażyć cały czas mieszając - przez mniej więcej 1 minutę.

Do ryżu dodać kieliszek białego wina i, mieszając dalej, czekać, aż wyparuje. Następnie stopniowo dodać gorący bulion - ciągle mieszając.

Obrane gruszki oraz ser gorgonzola pokroić w drobną kostkę. Kiedy ryż ugotuje się al dente (po około 25 minutach), dodać gruszki i gorgonzolę.

Na koniec, przed podaniem, można dodać rozkruszone orzechy włoskie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 106
Ewa gotuje - odc. nr 106

”Risotto z gruszkami i gorgonzolą, torciki czekoladowe” Po...

 

Podobne przepisy

Bakłażan z rusztu

Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...

Tortilla z warzywami

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wybić jajko, dodać sól i proszek do piecze ...

Oliwki z imbirem, marchewką i miodem

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie, długie paski...

Tatar z dorsza i awokado

Befsztyk tatarski z... ryby!

Wróć do listy przepisów