Płatki owsiane wsypać do naczynia miksującego. Wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę. Posłodzić i zostawić na 20-30 minut.
Po tym czasie wsypać całą mąkę. Posolić, przykryć i wyrobić ciasto.
Dorzucić drobno pokrojone kabanosy oraz żurawinę. Wymieszać. przełożyć do foremki keksowej, wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką. Wyrównać dłonią zwilżoną w mleku. Posypać czarnuszką.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Podawać z domowym masłem.
Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do robota. Miksować przez 2-3 minuty. Przełożyć do miski. Uformować kulę, odciskając z maślanki. Przełożyć do kamionkowego naczynia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zmuszona jest zorganizować domówkę, na którą wprosiła się...
Kiszone!
Samo zdrowie!
Ugotować bulion warzywny (może być z kostki, do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 l ...
Z chleba odkroić skórkę, kromki pokroić w zgrabną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać p ...