Płatki owsiane wsypać do naczynia miksującego. Wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę. Posłodzić i zostawić na 20-30 minut.
Po tym czasie wsypać całą mąkę. Posolić, przykryć i wyrobić ciasto.
Dorzucić drobno pokrojone kabanosy oraz żurawinę. Wymieszać. przełożyć do foremki keksowej, wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką. Wyrównać dłonią zwilżoną w mleku. Posypać czarnuszką.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Podawać z domowym masłem.
Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do robota. Miksować przez 2-3 minuty. Przełożyć do miski. Uformować kulę, odciskając z maślanki. Przełożyć do kamionkowego naczynia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zmuszona jest zorganizować domówkę, na którą wprosiła się...
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło z lodówki i wysiekać nożem. Gdy zawartość ...
Zamiast klasycznych kanapek...
Znakomite do makaronów, kasz i jako smarowidło do chleba;-)