Płatki owsiane wsypać do naczynia miksującego. Wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę. Posłodzić i zostawić na 20-30 minut.
Po tym czasie wsypać całą mąkę. Posolić, przykryć i wyrobić ciasto.
Dorzucić drobno pokrojone kabanosy oraz żurawinę. Wymieszać. przełożyć do foremki keksowej, wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką. Wyrównać dłonią zwilżoną w mleku. Posypać czarnuszką.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Podawać z domowym masłem.
Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do robota. Miksować przez 2-3 minuty. Przełożyć do miski. Uformować kulę, odciskając z maślanki. Przełożyć do kamionkowego naczynia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zmuszona jest zorganizować domówkę, na którą wprosiła się...
Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...
Befsztyk tatarski z... ryby!
Domowe!
Super zdrowy dodatek do mięs, jak też składnik sałatek!