Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Lodowa fit z cytrusami i indykiem

Opis przygotowania

Sałatę porwać do miski. Z pomarańczy i grapefruita wyciąć filety, wrzucić do miski z sałatą. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Z cytryny wycisnąć sok. Wlać do zamykanego pojemnika, np. słoiczka. Posolić i wymieszać. Dodać musztardę oraz oliwę. Mieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Przelać na sałatę. Oprószyć pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry usmażonego mięsa (dodatkowo można je posmarować musztardą). Posypać pestkami dyni (wcześniej warto je uprażyć).

Można przygotować wersję „na wynos”, w pojemniczku. Wówczas filety z cytrusów oraz pestki powinny znaleźć się w oddzielnych przegrodach. Dodajemy je tuz przed podaniem, przed podaniem polewamy również sosem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 297
Ewa gotuje - odc. nr 297

Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...

 

Podobne przepisy

Mus śliwkowy z kakao

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa...

Pesto z pokrzywy, rukoli i pietruszki

Znakomite smarowidło do pieczywa, jak też sos do makaronu;-)

Sos tatarski po wiedeńsku

Austriacka wersja doskonale znanego u nas sosu majonezowego.

Gałuszki

Do przesianej mąki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżką for ...

Wróć do listy przepisów