Jajka wybić do miski. Dodać sól. Lekko roztrzepać rózg±. Przesiać i dodać m±kę – wraz z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko. Wymieszać. Dodać olej. Znowu wymieszać. Dorzucić kawałek pokrojonej papryczki chili, ser żółty i marchewkę – starte na tarce o ¶rednich oczkach. Przyprawić ¶wieżym tymiankiem (same listki). Wymieszać i przełożyć do foremek na babeczki. Na wierzch zetrzeć trochę sera żółtego, posypać listkami tymianku.
Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Muffinki mog± wydawać się mokre – to przez ser żółty; na patyczku nie powinno być jednak ¶ladów surowego ciasta.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku „Ewa gotuje” będzie na odwrót, niż zazwyczaj...
Ma stolnicę przesiać m±kę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i ¶m ...
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczypt± soli. Uperfumować cukrem waniliowym...
Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać m±kę...
Jajka wymieszać z wod±, dodać cukier, zmiksować na wysokich obrotach. Pod koniec doda ...