Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy. Posiekać z zimnym masłem. Dodać jogurt i żółtko. Wymieszać, po czym zagnieść ciasto. Uformować wałek, włożyć do foliowego worka i odstawić na 30 minut do lodówki.
Z zimnego ciasta odkroić 1/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy lub formy na tartę (wcześniej natłuścić ją masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. grochem. Podpiec w piekarniku – 30 minut, 170 st. C.
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem brązowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi, imbirem i cynamonem. Nałożyć na podpieczone ciasto.
Resztę ciasta rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć w kratkę na gruszkach. Paski ciasta ułożyć również na brzegu. Piec przez 35-40 minut w temp. 170 st. C.
Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Im chłodniej na polu, czy też jak kto woli, na dworze, tym częściej sięgamy...
Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...
Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić d ...
Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym j ...
Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...