Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić kopczyk, następnie dołeczek. Wybić żółtka. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 10-15 minut.
Po tym czasie rozwałkować, podsypując mąką. Foremką – w okresie przedświątecznym mogą to być gwiazdki, choinki, aniołki itp. – wykroić ciastka. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem. Przełożyć na blachę. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Wystudzone ciastka można przełożyć powidłami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po raz kolejny Ewa zaprasza na potrawy kuchni hiszpańskiej. Zrobi tapenadę...
Mąkę i masło wysiekać nożem. Dolać śmietanę, wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. ...
Deser na zimno...
Ozdobiona kandyzowaną skórką z pomarańczy;-)
Serowe muffinki z sosem wiśniowym...