Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ambasador

Opis przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszając - masło z cukrem, kakao i mlekiem. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać cukier waniliowy.

Wymieszać i odlać tyle masy, by w rondelku zostało mniej więcej  3/4  szklanki.

Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wmieszać żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wyłożyć na utartą masę, następnie nałożyć posiekane bakalie (np. uprażone i posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i rodzynki). Wymieszać - dokładnie i delikatnie.
Dno blachy wysmarować masłem, przełożyć ciasto i piec w temp. 180 st. C przez 50-60 minut.

Pod koniec pieczenia podgrzać pozostawioną masę - dodać trochę rumu. Gorące ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków (gęsto i głęboko), polać powoli masą i zostawić w formie, aż czekoladowy lukier zostanie wchłonięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 139
Ewa gotuje - odc. nr 139

W tym odcinku sztuka dla sztuki, czyli Ewa Wachowicz udowadnia, że sztuka...

 

Podobne przepisy

Tarta z budyniem i owocami leśnymi

Na herbatnikach bezglutenowych;-)

Uśmiechnięte babeczki

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z zimnym masłem. Żółtka utrzeć z cuk ...

Brownie z buraczkiem

Nikt nie odgadnie składu...

Sernik z brzoskwiniami

I kruszonką kokosową!

Wróć do listy przepisów