Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta z dynią

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. Posiekać nożem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Rozwałkować, podsypując mąką. Nożem wyciąć koło wielkości dna formy. Włożyć do blaszki, boki na całej wysokości wykleić paskami wyciętymi z reszty ciasta. Połączyć palcami - tak, żeby uzyskać jednolitą powierzchnię, bez dziur i szczelin. Nakłuć widelcem.

Na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Wyjąć papier z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut.
Na patelnię wlać miód. Dodać dynię pokrojoną w kostkę oraz skórkę otartą z pomarańczy, wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Przyprawić do smaku cynamonem - nie za dużo. Zagotować i odparować. Wyłożyć na tartę. Posypać płatkami migdałów i pestkami dyni. Zapiec w piekarniku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 170
Ewa gotuje - odc. nr 170

W tym odcinku: krem z pieczonych pomidorów, gulasz zapiekany, na deser...

 

Podobne przepisy

Pierniczki

Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyp ...

Szarlotka na złotej renecie

Po prostu pyszny jabłecznik! W barwach narodowych;-)

Piernikowe choinki

Las pierników na świąteczny stół!

Żabie oczka

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...

Wróć do listy przepisów