Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany uprzednio z cukrem waniliowym. Po kolei dodać żółtka, przesianą mąkę i oliwę - cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej bułką tartą rozłożyć blisko siebie ósemki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta). Posypać cynamonem i bułką tartą.
Równą warstwą nałożyć na jabłka ciasto biszkoptowe. Biszkopt nie może być zbyt gruby, bo będzie ciężko go zwinąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Przełożyć na drugą stronę, zdjąć papier do pieczenia. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę (jabłkami do środka) i odstawić, aż całkiem ostygnie. Posypać cukrem pudrem.
Pod wpływem wysokiej temperatury owoce zapiekane w cieście mogą puścić sok. Aby nie zniszczył deseru, trzeba posypać je bułką tartą lub okruszkami biszkoptu - wchłoną nadmiar płynu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku tego programu będzie coś specjalnie dla mężczyzn: solidny...
3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...
Kremowy w środku, przypalony na wierzchu;-)
Z szampanem!
Owoce na ciepło.