M±kę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wysiekać z zimnym masłem. Dodać zmielone orzechy, zrobić dołeczek, wbić żółtko, zagnie¶ć ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
Z chłodnego ciasta zrobić wałek (jak na kopytka), pokroić na nieduże kawałki i uformować półksiężyce lub rogaliki. Ułożyć na blasze natłuszczonej masłem. Piec przez 10-12 minut w temp. 180 st. C. Jeszcze ciepłe udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprasza Nas na oliwkow± ucztę. Przygotuje pyszne przek±ski...
Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódk±, zakręcić i schować do lodówki na cał± noc...
Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem...
Idealne do popołudniowej kawy.
Z całych jabłek usun±ć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naci±ć skórkę (dookoła), aby ...