/ Przepisy / Mus czekoladowy

Opis przygotowania

W garnku podgrzać wodę, dodać kawałki czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Dodać masło i dobrze wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać lekko ostudzoną masę czekoladową. Mieszać, aż będzie jednolita.

Śmietanę ubić na sztywny krem. Białka ubić na sztywną pianę, dodając do niej szczyptę soli i łyżkę cukru pudru. Stopniowo wmieszać do masy jajeczno-czekoladowej ubitą śmietanę (mniej więcej 6 łyżek), następnie pianę z białek. Przelać do pucharków i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Podawać udekorowane bitą śmietaną i świeżą miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 161
Ewa gotuje - odc. nr 161

Przepisy na Dzień Matki - wyśmienite tosty francuskie na śniadanie do łóżka,...

 

Podobne przepisy

Brzoskwiniowe serniczki

Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masę herbatnikową nałożyć do ...

Semifreddo

Z pistacjami...

Piernikowe choinki

Las pierników na świąteczny stół!

Tort tiramisu

Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...

Wróć do listy przepisów