/ Przepisy / Piernik na zsiadłym mleku

Opis przygotowania

Masło roztopić w garnku. Dodać miód. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć.

Małym strumieniem, cały czas miksując, dolać masło z miodem. Następnie, naprzemiennie, dodać mąkę i kwaśne mleko. Wsypać sodę i kakao (składniki sypkie warto przesiać). Zmiksować. Dorzucić posiekane orzechy oraz żurawinę i drobno pokrojone śliwki. Dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Wyrównać.

Wstawić do pieca rozgrzanego do 50 st. C. Podnieść temp. do 180 st. i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku ciasto jest suche.

Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową i prażonymi, posiekanymi orzechami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 501
Ewa gotuje - odc. nr 501

W przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany...

 

Podobne przepisy

Sernik na zimno w pucharkach

Na bazie serka homogenizowanego;-)

Torcik z musem porzeczkowym

Herbatniki wrzucić do miksera i zmiksować...

Miodownik z budyniem orzechowym

Z myślą o zbliżających się świętach...

Ciasto Maryla

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...

Wróć do listy przepisów