Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Piernik na zsiadłym mleku

Opis przygotowania

Masło roztopić w garnku. Dodać miód. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć.

Małym strumieniem, cały czas miksując, dolać masło z miodem. Następnie, naprzemiennie, dodać mąkę i kwaśne mleko. Wsypać sodę i kakao (składniki sypkie warto przesiać). Zmiksować. Dorzucić posiekane orzechy oraz żurawinę i drobno pokrojone śliwki. Dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Wyrównać.

Wstawić do pieca rozgrzanego do 50 st. C. Podnieść temp. do 180 st. i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku ciasto jest suche.

Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową i prażonymi, posiekanymi orzechami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 501
Ewa gotuje - odc. nr 501

W przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany...

 

Podobne przepisy

Ciasto borówkowe

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Placek tarty

Receptura sprzed lat, ale w nowej odsłonie...

Rolada z gruszkami

Ozdobiona czekoladą!

Wróć do listy przepisów