
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier trzcinowy, zimne masło, sól i cukier waniliowy. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopcu dołek. Wybić żółtka. Dodać ¶mietanę, zagarn±ć nożem, następnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie nierówne czę¶ci, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka naci±ć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem.
Większ± czę¶ć schłodzonego ciasta rozwałkować. Posypać mak±. Natłuszczonymi foremkami wyci±ć spody babeczek. Wykleić palcami.
Jabłka odcisn±ć na sitku z nadmiaru soku. Nałożyć do foremek z ciastem.
Drug± czę¶ć ciasta również rozwałkować. Poci±ć na centymetrowe paski i ułożyć z nich kratki na jabłkach. Wykleić również brzegi.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wyj±ć z foremek i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje pożywn± zupę jarzynow± z szarpan± wieprzowin±. Następnie...
Żółtka oddzielić od białek. Białka z sol± ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym ...
Najlepsze jest z węgierkami;-)
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę. Stopniowo ...
Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (¶rednica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić d ...