/ Przepisy / Mini szarlotki z kratką

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier trzcinowy, zimne masło, sól i cukier waniliowy. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopcu dołek. Wybić żółtka. Dodać śmietanę, zagarnąć nożem, następnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na 30 minut do lodówki.

Jabłka naciąć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem.

Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować. Posypać maką. Natłuszczonymi foremkami wyciąć spody babeczek. Wykleić palcami.

Jabłka odcisnąć na sitku z nadmiaru soku. Nałożyć do foremek z ciastem.

Drugą część ciasta również rozwałkować. Pociąć na centymetrowe paski i ułożyć z nich kratki na jabłkach. Wykleić również brzegi.

Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 427
Ewa gotuje - odc. nr 427

Tym razem Ewa ugotuje pożywną zupę jarzynową z szarpaną wieprzowiną. Następnie...

 

Podobne przepisy

Tort tiramisu

Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...

Brownie bezglutenowe

Czekoladowe, bezglutenowe;-) Kakao, banan i awokado...

Cwibak

Białka oddzielić od żółtek. Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzeć z połową cu ...

Jabłka zapiekane z sosem waniliowym

Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...

Wróć do listy przepisów