Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić, dodać połowę ksylitolu i posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut wstawić do lodówki.
Jabłka pokroić w kostkę, gniazda nasienne usunąć. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dosypać resztę ksylitolu. Delikatnie zmiksować.
Zimne ciasto zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem.
Do jabłek dodać pianę. Wymieszać i przełożyć na ciasto. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Cwibak na słono – czemu nie! Kolejny odcinek „Ewa gotuje“...
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i del ...
Z kakao i orzechami włoskimi...
Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!