Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, sodę i masło. Wysiekać. Dodać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka wybić jajka. Dodać miód. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluchy podsypać mąką i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Połowę mleka wlać do garnka. Posłodzić. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wymieszać i zagotować.
Resztą mleka zalać kaszę mannę. Wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć. Dodać zimną kaszę. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać.
Zimne ciasto podzielić na 8 porcji. Każdą ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Okrągłe placki piec na blasze przez 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić.
Pierwszy placek posmarować masą grysikową. Przykryć drugim plackiem, docisnąć i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Nałożyć kolejny krążek, posmarować masą z grysikiem i w ten sposób złożyć cały miodownik. Wierzch posmarować masą grysikową. Udekorować orzechami w karmelu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa słynie z poczucia humoru i nietuzinkowego podejścia do kuchni. Nic...
Deserowa wariacja na temat risotto...
Bez glutenu!
Klasyk z Francji;-)
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier i ubić pianę. Dodać żółtka i ubić ...