Mąkę przesiać na stolnicę, dorzucić masło, wsypać połowę cukru i wysiekać. Zagnieść, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (wystarczy ½ godziny).
Rozwałkować. Przełożyć do formy na tartę (średnica 28 cm, foremka natłuszczona masłem). Wykleić dno i boki. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem, obciążyć i piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Następnie dopiec na złoty kolor. Wystudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Wsypać resztę cukru i cukier waniliowy. Utrzeć na kogel-mogel. Dodać ser (wcześniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mięsa). Zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli. Przełożyć do masy żółtkowo-serowej i delikatnie wymieszać.
Namoczone w rumie śliwki odcedzić, pokroić i rozłożyć na cieście. Zalać masą. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek Wielkanocny. Ewa zacznie od zrobienia domowego majonezu –...
Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...
Placek pełen orzeszków...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z pros ...