Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szarlotka z budyniem

Opis przygotowania

M±kę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, wsypać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, posolić. Wymieszać nożem, po czym zagnie¶ć ciasto.

Podzielić na dwie mniej więcej równe czę¶ci. Jedn± wyłożyć na blachę. Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki. Drug± podsypać m±k± i rozwałkować. Przełożyć do formy (wy¶cielonej papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.

Mleko przelać do garnka, wcze¶niej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpu¶cić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń. Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.

Jabłka obrać i pokroić w drobn± kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cie¶cie. Zalać budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).

Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 286
Ewa gotuje - odc. nr 286

Jesień to doskonały czas na potrawy syc±ce i kolorowe. Dlatego też Ewa...

 

Podobne przepisy

Lody z mascarpone i czekolad±

W stylu włoskiej straciatelli;-)

Apfelstrudel

Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)

Kruche ciasto jabłkami przekładane

Na stolnicę przesiać m±kę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysie ...

Placek tarty

M±kę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cuki ...

Wróć do listy przepisów