
M±kę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, wsypać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, posolić. Wymieszać nożem, po czym zagnie¶ć ciasto.
Podzielić na dwie mniej więcej równe czę¶ci. Jedn± wyłożyć na blachę. Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki. Drug± podsypać m±k± i rozwałkować. Przełożyć do formy (wy¶cielonej papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.
Mleko przelać do garnka, wcze¶niej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpu¶cić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń. Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać i pokroić w drobn± kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cie¶cie. Zalać budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).
Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesień to doskonały czas na potrawy syc±ce i kolorowe. Dlatego też Ewa...
W stylu włoskiej straciatelli;-)
Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)
Na stolnicę przesiać m±kę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysie ...
M±kę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cuki ...