Mięso naciąć z dwóch stron i rozłożyć – tak, by uzyskać możliwie jak największy płat. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem (kotlet powinien być bardzo cienki). Oprószyć solą i pieprzem – z obu stron.
Obtoczyć mąką, zanurzyć w mleku roztrzepanym z jajkiem, następnie oprószyć bułką tartą (nadmiar strzepać). Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle.
Podawać z gałązką koperku i cząstką cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Późną wiosną mamy już całkiem spory wybór świeżych warzyw. Dlatego też...
Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.
Zrobić tzw. suchą marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać garść ...
Trochę jak krakowskie sznycle, trochę jak gołąbki bez zawijania...
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Rozbić z obu stron, nat ...