Boczek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Od strony skóry zrobić ostrym nożem nacięcia - tak, by powstała kratka. Od strony mięsa natrzeć solą, pieprzem i trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do mielonego mięsa, dodać jajko i kolejne, przeciśnięte trzy ząbki czosnku. Wyrobić.
Farsz nałożyć na boczek - przede wszystkim w miejsca po żeberkach. Zwinąć jak roladę, zaczynając od grubszego końca boczku (on ma się znaleźć na środku). Dratwą związać pieczeń - tak, by nadać jej ładną formę rolady.
Naciętą skórę natrzeć solą, wymieszaną z mielonym kminkiem (jeśli ktoś nie lubi tego smaku, może natrzeć tylko solą). Przełożyć do żeliwnego naczynia. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut (bez przykrycia). Gdy mięso się zrumieni, przykryć i piec jeszcze przez mniej więcej 1 1/2 godziny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielka Sobota to ostatni dzień przygotowań wielkanocnych. Ewa proponuje...
Z szynką, makaronem i sosem...
Filet przekroić na pół, włożyć do zamykanego pojemnika...
Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...