/ Przepisy / Spaghetti alla carbonara

Opis przygotowania

Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ząbek czosnku - gdy się zezłoci i odda cały swój smak usuwamy go z patelni.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (z 2 łyżkami oliwy), przecedzić i dodać do boczku z oliwą. Mieszać na wolnym ogniu, by makaron pokrył się oliwą i skwarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka z żółtkami roztrzepać i dodać do makaronu. Wyłączyć gaz pod patelnią i delikatnie mieszać do momentu, aż jaja zaczną się ścinać. Dodać parmezan. Przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.

Jeśli takie spaghetti robimy dla dzieci, to do potrawy można dodać śmietany.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 59
Ewa gotuje - odc. nr 59

W kolejnym odcinku tego magazynu kulinarnego gościem Ewy Wachowicz będzie...

 

Podobne przepisy

Udka z rusztu

Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem...

Risotto z kurczakiem i szparagami

Włoski klasyk w sezonowej odsłonie;-)

Makaron w sosie borowikowym z kaczką

Włoska pasta z polskimi dodatkami...

Nóżki i piersi kaczki confit

Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika...

Wróć do listy przepisów