Żeberka podzielić na zgrabne kawałki (po dwa lub po jednym żeberku). Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć roztartym w dłoniach tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać i zostawić na pół godziny.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce - tak, jak na placki ziemniaczane (można użyć malaksera).
Jajka roztrzepać widelcem, wlać do masy ziemniaczanej. Dodać grysik. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć żeberka na złoty kolor. Gdy lekko się zrumienią, dorzucić posiekaną w kostkę cebulę, wszystko razem przesmażyć.
Duże naczynie żaroodporne (może też być gęsiarka) wysmarować olejem. Przełożyć mięso z cebulą i zalać masą ziemniaczaną. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 1 1/2 godziny.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Można udekorować świeżym tymiankiem i majerankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem danie kuchni regionalnej - babka ziemniaczana na żeberkach wieprzowych....
Do sałatek i makaronu;-)
Na Halloween jak znalazł!
Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...
Orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera...