/ Przepisy / Babka ziemniaczana na żeberkach

Opis przygotowania

Żeberka podzielić na zgrabne kawałki (po dwa lub po jednym żeberku). Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć roztartym w dłoniach tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać i zostawić na pół godziny.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce - tak, jak na placki ziemniaczane (można użyć malaksera).
Jajka roztrzepać widelcem, wlać do masy ziemniaczanej. Dodać grysik. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć żeberka na złoty kolor. Gdy lekko się zrumienią, dorzucić posiekaną w kostkę cebulę, wszystko razem przesmażyć.

Duże naczynie żaroodporne (może też być gęsiarka) wysmarować olejem. Przełożyć mięso z cebulą i zalać masą ziemniaczaną. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 1   1/2  godziny.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Można udekorować świeżym tymiankiem i majerankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 140
Ewa gotuje - odc. nr 140

Tym razem danie kuchni regionalnej - babka ziemniaczana na żeberkach wieprzowych....

 

Podobne przepisy

Pesto z liści rzodkiewki i pokrzywy

Do sałatek i makaronu;-)

Sałatka z kiszoną dynią

Na Halloween jak znalazł!

Vichysoisse

Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...

Czerwone pesto

Orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera...

Wróć do listy przepisów