/ Przepisy / Placuszki z sosem grzybowym

Opis przygotowania

Na patelni roztopić łyżkę masła klarowanego i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz czosnek.

Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z namoczonymi, odsączonymi i posiekanymi grzybami suszonymi. Dorzucić garść drobno posiekanych pieczarek. Odcisnąć i dodać bułkę. Wyrobić. Wybić jajko. Wymieszać. Przyprawić tymiankiem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki oraz zezłoconą i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Wlać olej lniany. Jeszcze raz dobrze wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, z jednej strony delikatnie naciąć nożem (zrobić kratkę) i usmażyć z obu stron na maśle klarowanym.

Zrobić sos. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Dorzucić pokrojony czosnek i pieczarki. Dodać posiekane grzyby. Wymieszać i podsmażyć. Wlać brandy. Podpalić. Gdy zgaśnie wlać śmietanę. Wymieszać i zredukować.

Kotleciki podawać z sosem i modrą kapustą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 501
Ewa gotuje - odc. nr 501

W przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany...

 

Podobne przepisy

Falafele

Na kaszy jaglanej!

Wigilijny karp

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...

Ryż z jabłkami

Kto jadł w dzieciństwie? Ręka w górę!

Lomo saltado

Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!

Wróć do listy przepisów