Mięso zmielić, włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone szczypiorek, estragon i natkę pietruszki oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Cebulę posiekać, zeszklić w oliwie. Dodać do mięsa wraz z tłuszczem. Jajko wybić i roztrzepać, dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić ręką.
Podzielić na pół. Z jednej połowy zrobić ok. 10 kulek, spłaszczyć (ręce moczyć w wodzie, by mięso nie kleiło się do dłoni). Na środku każdego krążka dać oscypek (lub żółty ser) starty na tarce o grubych oczkach. Z drugiej połowy ciasta zrobić tyle samo kulek, spłaszczyć i przykryć krążki z serem. Hamburgery piec na grillu (może być elektryczny) lub w piekarniku z grillem.
Można też usmażyć na oliwie - 5 minut z każdej strony.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy zgodne z dietą amerykańskiego...
Z modną pianką!
Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym piepr ...
Z kaszą i ćwikłą;-)
Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.