Skórę na gęsich piersiach naciąć na krzyż, mięso natrzeć z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie obsmażyć, zaczynając od strony ze skórą, w garnku o grubym dnie lub na patelni. Tłuszcz przelać do słoiczka, wystudzić i schować do lodówki (można używać do przyrządzania innych potraw).
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Jeśli jest bardzo chudy, można dodać nieco tłuszczu spod gęsi. Dorzucić posiekaną cebulę. Zeszklić.
Do garnka włożyć gęsie piersi oraz boczek z cebulą. Wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać jabłka - pokrojone na ćwiartki i obtoczone w majeranku. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować do miękkości.
Podawać z ziemniakami z koperkiem, modrą kapustą i sosem (po ugotowaniu mięso wyjąć z garnka, sos zmiksować).
Z polędwicy!
Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...
Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...
Czosnek rozgnieść w moździerzu i rozetrzeć z solą. Dodać słodką paprykę...