Kaszę wsypać do sitka i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie ugotować w wywarze jarzynowym. Wystudzić.
Brokuł podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku (wystarczy minuta). Przełożyć do miski z zimną wodą i lodem. Wyłowić, posiekać i przełożyć do miski.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Usmażyć na oliwie i dodać do brokułów. Dorzucić kaszę. Wybić jajka. Dodać jogurt i mąkę kukurydzianą. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekany koperek. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki uformować placki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 25 minut.
Podawać z sosem grzybowym.
Grzyby oczyścić i pokroić.
Szalotki obrać i posiekać w piórka. Zeszklić na maśle.
Dodać grzyby, posolić i usmażyć. Zalać śmietanką. Wymieszać i poddusić. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odparować.
Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i przełożyć do sosjerki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Sezon grzybowy w pełni, pogoda sprzyja, więc w programie nie może zabraknąć...
Mocno zakręcona zapiekanka...
Świetna do potraw z rusztu!
Sałatę umyć i poszarpać do miski...
Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...