Pierś indyka pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i oliwę. Zamknąć i na co najmniej godzinę schować do lodówki.
Przygotować sos. Z pomarańczy wyciąć filety, z resztek wycisnąć sok. W garnku roztopić masło, dodać owoce wraz z sokiem. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Zagotować. Wlać mleczko i zredukować.
Zamarynowane mięso nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków i upiec na grillu. W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z sosem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...
Gęś rozmrozić. Ze środka wyjąć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrze ...
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzane ...
Czosnek rozgnieść w moździerzu i rozetrzeć z solą. Dodać słodką paprykę...
Kaszankę włożyć do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, dodać oczyszcz ...