
Pierś indyka pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i oliwę. Zamknąć i na co najmniej godzinę schować do lodówki.
Przygotować sos. Z pomarańczy wyciąć filety, z resztek wycisnąć sok. W garnku roztopić masło, dodać owoce wraz z sokiem. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Zagotować. Wlać mleczko i zredukować.
Zamarynowane mięso nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków i upiec na grillu. W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z sosem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...
Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...
Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego żaroodpornego ...
Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...
A do tego ryż z rodzynkami...