Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta ziemniaczana

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić. Przełożyć do formy na tartę wysmarowaną masłem. Rozgnieść dociskając dnem garnka o średnicy mniejszej niż foremka – w ten sposób, żeby powstał spód do tarty.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Pod koniec dorzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Przełożyć na ziemniaki.

Do śmietany wybić żółtka. Dobrze wymieszać miotełką. Zetrzeć ser – na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przelać na boczek z cebulą.

Piec przez 20-30 minut w temp. 170 st. C.

Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 527
Ewa gotuje - odc. nr 527

Tym razem Ewa Wachowicz zaprosi widzów do krakowskiej kuchni, gdzie zaproponuje...

 

Podobne przepisy

Skrzydełka na ryżu

Potrawa jednogarmkowa!

Kotlet Pożarskiego

Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...

Huevos rancheros po naszemu

Innymi słowy jajka po farmersku...

Roladki z indyka

Mięso pokroić w plastry – najlepiej delikatnie naciąć nożem...

Wróć do listy przepisów