
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić. Przełożyć do formy na tartę wysmarowaną masłem. Rozgnieść dociskając dnem garnka o średnicy mniejszej niż foremka – w ten sposób, żeby powstał spód do tarty.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Pod koniec dorzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Przełożyć na ziemniaki.
Do śmietany wybić żółtka. Dobrze wymieszać miotełką. Zetrzeć ser – na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przelać na boczek z cebulą.
Piec przez 20-30 minut w temp. 170 st. C.
Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprosi widzów do krakowskiej kuchni, gdzie zaproponuje...
ięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem...
Skórę na gęsich piersiach naciąć na krzyż, mięso natrzeć z obu stron solą, pieprzem, ...
Główkę czosnku obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do moździerza. Dodać liście laur ...
Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym piep ...