Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Wieniec orkiszowy

Opis przygotowania

Do miksera wsypać 2 łyżki mąki (z odważonych wcześniej 600 g). Wkruszyć drożdże, posłodzić i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut.

Cebulę posiekać i wrzucić do słoika. Dodać czosnek i pokrojone pomidory. Przyprawić solą, oregano i bazylią. Wlać oliwę i zmiksować blenderem.

Do zaczynu wsypać mąkę. Wlać oliwę. Posolić i zmiksować.

Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zostawić na kilka minut, by podrosło. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować smarowidłem pomidorowym i pokroić na 4 pasy. Każdy złożyć w harmonijkę i ułożyć w natłuszczonej formie na babę (posmarowaną stroną do środka) – tak, by powstał wieniec. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 414
Ewa gotuje - odc. nr 414

Tym razem Ewa przygotuje bardzo proste, wegetariańskie potrawy z łatwo...

 

Podobne przepisy

Kasza gryczana zapiekana z grzybami

Kaszę dokładnie opłukać na sicie i odsączyć. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać k ...

Kasza gryczana

W garnku stopić łyżkę masła, wsypać szklankę kaszy gryczanej i przesmażyć. Zalać wodą ...

Kawior po żydowsku

Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.

Karp wędzony

Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...

Wróć do listy przepisów