Sól uprażyć na suchej patelni. Dodać sezam, wymieszać i na małym ogniu prażyć przez 10 minut. Utrzeć w moździerzu. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Używać jako przyprawy do potraw.
Z awokado usunąć pestkę, łyżką wyjąc miąższ. Pokroić w plastry i ułożyć na pieczywie. Skropić sokiem z cytryny i przyprawić gomasio. Obok ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
To już czterechsetny, jubileuszowy odcinek „Ewa gotuje“! A...
Limonkę pokroić na „ósemki”. Rozgnieść z cukrem. Dodać świeżą miętę. Zala ...
Przysmak z Bałkanów!
Doskonale smakuje z rzeżuchą!
Z jajek, kefiru, mąki, soli i sody zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Połą ...