Zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do miksera. Posłodzić, wlać ciepłą wodę, wsypać mąkę. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wsypać mąkę. Posolić i wyrobić. Garnek o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem klarowanym i obficie wysypać mąką. Z ciasta zrobić kulę, obsypać mąką i włożyć do naczynia. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Można przyśpieszyć ten proces wstawiając garnek z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.
Po wyrośnięciu zwiększyć temp. do 200 st. C i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.
Gotowy chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa upiecze domowy chleb na drożdżach i wyjątkowo zdrowej...
Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę min ...
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wyciąć małego ziemniaczka. Ug ...
Ser kozi pokroić na kawałki. Przełożyć do miski. Dodać oliwki odsączone z zalewy i or ...
Austriacka wersja doskonale znanego u nas sosu majonezowego.