Zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do miksera. Posłodzić, wlać ciepł± wodę, wsypać m±kę. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wsypać m±kę. Posolić i wyrobić. Garnek o ¶rednicy 23-24 cm wysmarować masłem klarowanym i obficie wysypać m±k±. Z ciasta zrobić kulę, obsypać m±k± i włożyć do naczynia. Zostawić do wyro¶nięcia aż podwoi objęto¶ć. Można przy¶pieszyć ten proces wstawiaj±c garnek z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.
Po wyro¶nięciu zwiększyć temp. do 200 st. C i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.
Gotowy chleb wyj±ć na kratkę i wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa upiecze domowy chleb na drożdżach i wyj±tkowo zdrowej...
Do przesianej m±ki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżk± for ...
Absolutny hit w mediach społeczno¶ciowych!
Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...
M±kę zaparzyć gor±c± wod±. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo c ...