Zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do miksera. Posłodzić, wlać ciepł± wodę, wsypać m±kę. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wsypać m±kę. Posolić i wyrobić. Garnek o ¶rednicy 23-24 cm wysmarować masłem klarowanym i obficie wysypać m±k±. Z ciasta zrobić kulę, obsypać m±k± i włożyć do naczynia. Zostawić do wyro¶nięcia aż podwoi objęto¶ć. Można przy¶pieszyć ten proces wstawiaj±c garnek z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.
Po wyro¶nięciu zwiększyć temp. do 200 st. C i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.
Gotowy chleb wyj±ć na kratkę i wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa upiecze domowy chleb na drożdżach i wyj±tkowo zdrowej...
Brokułowe różyczki wrzucić do osolonego wrz±tku, przyprawić szczypt± cukru (to dla za ...
Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w grube plastry (ok. 2 cm). Oprószyć sol± i gdy po ...
OrzeĽwia i oczyszcza;-)
Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać m±kę, dolać ml ...