Do miski wsypać sól, dorzucić posiekany liść laurowy, rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżo zmielony pieprz. Wymieszać.
Mięso dość gęsto nakłuć wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Przełożyć do miski i natrzeć suchą marynatą.
Szynkowar natłuścić masłem klarowanym. Do środka włożyć przyprawioną szynkę i liść laurowy. Zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka z wrzątkiem – wcześniej na dnie umieścić lnianą ściereczkę lub pieluchę tetrową. Szynkę parzyć w temp. 75-80 st. C przez 2 ½ - 3 godzin (do czasu, aż mięso osiągnie temp. 70-72 st. C). Po tym czasie wyjąć i odstawić. Gdy ostygnie, schłodzić w lodówce (12 godzin).
Szynkowar otworzyć, zlać płyn (jest dobrą bazą do sosów). Naczynie zanurzyć na chwilę we wrzątku, następnie wyjąć szynkę. Pokroić i podawać z pieczywem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę przed Niedzielą Palmową Ewa odwiedzi gminę tradycyjną wytwórnię...
Z sosem musztardowo-paprykowym;-)
Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W wysokim garnku przesmażyć najpierw podgardle - j ...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...