
Miód przełożyć do garnka i podgrzać. M±kę przesiać do miski. Pod koniec dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i m±kę ziemniaczan±.
Białka oddzielić od żółtek. Posolić i ubić na sztywn± pianę. Utrwalić cukrem.
Do żółtek wlać miód i zmiksować. Przelać do piany. Delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±).
Wstawić na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Do szklanki odlać 125 ml mleka. Resztę wlać do garnka. Dodać masło, posłodzić cukrem trzcinowym i postawić na kuchence. Gdy się zagotuje, wsypać orzechy. W zimnym mleku rozpu¶cić budyń i wlać do mleka. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek pod znakiem miodu. Ewa odwiedzi pasiekę, gdzie dowie się co nieco...
Orzechy wymieszać z m±k± i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać suche s ...
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wod±. Odstawić...
Drożdżowe bułeczki gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Na ma¶le solonym! Wedle receptury z Bretanii...