Kapustę włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i blanszować przez 1-2 minuty. Następnie kolejno oddzielić liście, przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W razie potrzeby odkroić zgrubiałe części.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć tak długo, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojoną kaszankę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Kaszankę nałożyć na liście kapusty i zrobić gołąbki. Umieścić w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem, na wierzchu ułożyć liście, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Podawać na kapuście kiszonej (można ją lekko podgotować).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Koniec lata to również zakończenie sezonu grillowego. W czasie ostatniej...
Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!
Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...
Niezwykle delikatny...
Solidnie nadziana!