Blachę piekarnikową wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć na niej obrane i pokrojone na kawałki warzywa oraz kapelusze pieczarek. Skropić oliwą, przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem i wstawić na 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć w garnku na łyżce mocno rozgrzanej oliwy. Wlać wywar. Dorzucić upieczone warzywa oraz pieczarki. Zmiksować na gładki krem. Przyprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz mielonym imbirem i solą.
Podawać w kubku – krem udekorować pistacjami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę-krem z pieczonych pieczarek. Następnie...
Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...
Warzywa obrać, włożyć do garnka, dodać glon konbu...
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...
Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!