Blachę piekarnikową wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć na niej obrane i pokrojone na kawałki warzywa oraz kapelusze pieczarek. Skropić oliwą, przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem i wstawić na 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć w garnku na łyżce mocno rozgrzanej oliwy. Wlać wywar. Dorzucić upieczone warzywa oraz pieczarki. Zmiksować na gładki krem. Przyprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz mielonym imbirem i solą.
Podawać w kubku – krem udekorować pistacjami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę-krem z pieczonych pieczarek. Następnie...
Bez mięsa i na opak...
Na słodko...
Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku...
Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...