Mięso przełożyć do zamykanego naczynia. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić octem jabłkowym i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu odstawić, by mięso wystygło. Pokroić na plastry.
Przygotować sos musztardowy. Jogurt wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić posiekany szczypiorek. Wymieszać.
Zrobić masło czosnkowe. Do miękkiego masła przecisnąć czosnek. Wrzucić drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Chleb pokroić na kromki. Połowę posmarować masłem czosnkowym. Na maśle ułożyć rukolę, posmarować sosem musztardowym. Na sosie położyć plastry polędwiczki oraz plaster pomidora. Przykryć i zapakować do szkoły.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na potrawy dla nastolatków. Zacznie od...
Sery ułożyć na folii aluminiowej (każdy na oddzielnym kawałku), uformować „kosz ...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...
Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...
Siemię lniane wsypać do miksera...