/ Przepisy / Dorsz w płatkach migdałów

Opis przygotowania

Filety z dorsza pokroić na kawałki. Oprószyć solą, przyprawić pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w płatkach migdałów i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać na sałacie, w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Liście porwać na talerz, dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Polać odrobiną oliwy i ułożyć kawałki ryby.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 246
Ewa gotuje - odc. nr 246

Im cieplej, tym chętniej sięgamy po dania lekkie i szybkie w przygotowaniu....

 

Podobne przepisy

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Sznycle z dorsza

Mielony, tyle tylko, że z ryby.

Łosoś w cieście francuskim

Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki...

Wędzony łosoś i halibut

Ryby z domowej wędzarni!

Wróć do listy przepisów