/ Przepisy / Chłodnik na botwince

Opis przygotowania

Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z buraczkami. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny.

Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.

Kefir zmiksować ze śmietaną, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku.

Chłodzić ok. 1/2 godziny w lodówce, podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 67
Ewa gotuje - odc. nr 67

Tym razem Ewa Wachowicz poleci nam zupę z botwinki na zimno. - Uwielbiam,...

 

Podobne przepisy

Rosół na kurze i kaczce

Najlepiej smakuje z... ziemniakami!

Zupa fasolowa

Piękny Jaś, żeberka i jarzynka;-)

Zupa pieprzowa na soczewicy

Rozgrzewająca!

Krem z porów i gruszek

Z krążkami cebuli lub boczkiem...

Wróć do listy przepisów