Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z buraczkami. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny.
Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.
Kefir zmiksować ze śmietaną, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku.
Chłodzić ok. 1/2 godziny w lodówce, podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz poleci nam zupę z botwinki na zimno. - Uwielbiam,...
Pożywna zupa szwajcarskich górali!
Wszystkie składniki marynaty połączyć. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zamaryno ...
Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...