/ Przepisy / Risotto z prawdziwkami

Opis przygotowania

Na dużą głęboką patelnię (może być też garnek o grubym dnie) wlać dwie łyżki oliwy i dać łyżkę masła. Wsypać drobno posiekaną cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. Dodać drobno posiekany czosnek i dusić dalej - tak, by zawartość patelni się nie przyrumieniła.

Gdy cebula zmięknie, podkręcić ogień i wsypać ryż. Na dość dużym ogniu podsmażać ziarenka do momentu, aż staną się szkliste.

Wlać wino, wymieszać. Zmniejszyć ogień - mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie wino, dolać pół szklanki wywaru jarzynowego (koniecznie musi być gorący, by nie zgasić gotowania). Wymieszać. Gdy płyn się wchłonie, dolać kolejną porcję i robić tak do momentu, aż ryż będzie miękki (ok. 15 minut).
W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć na łyżce masła pokrojone prawdziwki (dość duże kawałki). Doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (same listki). Gdy ryż się ugotuje (powinien być al dente) zdjąć patelnię z ognia, dodać usmażone grzyby, łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Podawać na głębokim talerzu, udekorować płatkami parmezanu i natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 168
Ewa gotuje - odc. nr 168

W kolejnym odcinku: focaccia, risotto i sernik.

 

Podobne przepisy

Klopsiki i ziemniaki po szwedzku

Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę...

Pstrąg na parze

Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po ...

Gęś po staropolsku

Na 11 listopada tylko gęsina;-)

Wróć do listy przepisów