
Smalec rozgrzać na patelni i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec dorzucić drobno posiekany czosnek. Na środku patelni zrobić miejsce i wsypać kumin, cynamon, chili i paprykę. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Dodać mięso mielone i usmażyć na mocnym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem.
Złożyć tacos. Do każdej łódeczki dać 2 liście sałaty, plaster pomidora, wołowinę, 2 plastry awokado (wcześniej warto skropić sokiem z cytryny), plasterek papryczki chili i kleks śmietany. Udekorować kolendrą. Jeśli używamy tortilli, to placki trzeba wcześniej podgrzać na suchej patelni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Za kilka dni koniec roku i sylwester, więc w ostatnim w ramówce jesiennej...
Ugotować bulion warzywny (może być z kostki, do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 l ...
Seler i cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach - ew. zmiksować w malakserze z tark ...
Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...
Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić ...