
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzucić posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do cukinii zetrzeć połowę sera cheddar – na tarce jarzynowej. Dodać cebulę z czosnkiem. Wybić jajka. Wymieszać i dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej dobrze wysmarować je masłem).
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po 40 minutach posypać resztą startego sera.
Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się piekła. Można udekorować, np. świeżym tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jedną z bardziej lubianych przez nas kuchni jest bez wątpienia kuchnia...
Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym piepr ...
W stylu tex-mex!
Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...
Z podanych składników zrobić marynatę. Mięso pokroić w paski, włożyć do marynaty na m ...