Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Babka drożdżowa z bakaliami

Opis przygotowania

M±kę przesiać do miski. Wsypać drożdże. Wymieszać.

¦mietanę przełożyć do garnka. Dodać masło. Wsypać cukier. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż masło się roztopi (nie gotować).

W m±ce z drożdżami zrobić dołeczek. Wlać ¶mietanę. Dodać żółtka i sok z cytryny. Wymieszać. Dorzucić bakalie i wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić na godzinę.

Wyro¶nięte ciasto przełożyć do formy z kominem (wysmarowanej masłem i wysypanej m±k±). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C i poczekać, aż wyro¶nie do brzegów formy. Wówczas podnie¶ć temp. do 180 st. i piec przez ok. 45 minut.

Po wystudzeniu udekorować lukrem, prażonymi orzechami włoskimi i jadalnymi kwiatkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 506
Ewa gotuje - odc. nr 506

Dzień przed Wielk± Niedziel± to dosłownie ostatni moment, by przygotować...

 

Podobne przepisy

Muffiny wytrawne

Lekko pikantne;-)

Gruszki w białym winie

Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyci¶nięte połówki, przecięt± wzdłuż n ...

Szybkie ciasto z owocami

Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy...

Babeczki z makiem i kokosem

Jajka utrzeć z cukrem, dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia oraz ¶mietanę - ...

Wróć do listy przepisów