Masło przełożyć do garnka i roztopić na bardzo małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać nadal, mieszając od czasu do czasu. Gdy na wierzchu zbierze się piana, usunąć ją delikatnie za pomocą łyżki. Pod spodem będzie już czysty tłuszcz, czyli sklarowane masło. Przelać do słoika i odstawić do wystudzenia. Można przechowywać w temperaturze pokojowej.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia....
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić cukrem. D ...
Składniki wrzucić do miksera, rozdrobnić, zalać sokiem z cytryny i oliwą, po czym zmi ...
Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimne ...
Ugotować bulion warzywny (może być z kostki, do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 l ...