Karkówkę pokroić w grube plastry. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.
Do przecieru dodać powidła, przecisnąć czosnek i przyprawić papryką. Dobrze wymieszać i nałożyć na mięso z jednej strony.
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w plastry, paprykę wyczyścić i pokroić na kawałki. Kociołek wysmarować smalcem. Wyłożyć plastrami boczku i liśćmi kapusty. W środku umieścić plaster karkówki (na sztorc). Obok dać warzywa i w ten sposób wypełnić całe naczynie. Kociołek zamknąć, zakręcić i wstawić do ogniska.
Dusić przez co najmniej 2 godziny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów na zaskakujące owocowe śniadanie – upiecze...
Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odst ...
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść...
Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...