Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać zimną wodę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i na 30 minut wstawić do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować. Przełożyć do formy o średnicy 25 cm (wykleić dno i boki). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut, usunąć papier i piec przez kolejne 15-20 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić i zeszklić pokrojone w piórka cebule. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem, kurkumą oraz solą i pieprzem. Przełożyć na podpieczony spód.
Jajka roztrzepać z mlekiem. Przelać na tartę z cebulą. Ułożyć pokrojony w trójkąty ser pleśniowy.
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Udekorować rzeżuchą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa upiecze domowy chleb na drożdżach i wyjątkowo zdrowej...
W lekko azjatyckim stylu...
Młodziutka wołowinka!
Z warzywami i owocami;-)
Dla wegetarian;-)