Płatki wsypać do miski, zalać mlekiem migdałowym i zostawić na godzinę, by spęczniały.
Dorzucić banany pokrojone w plastry (powinny być dojrzałe). Wybić jajka, wsypać sodę i zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję śmietany.
Dorzucić borówki i delikatnie wymieszać.
Na patelnię dać odrobinę masła i rozprowadzić ręcznikiem papierowym. Usmażyć placuszki – z dwóch stron.
Na talerzu udekorować owocami leśnymi. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa odwiedzi szkółkę leśną, gdzie wybierze sobie jakąś sadzonkę...
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Przyg ...
Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...
Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...
Do tego deseru nie potrzeba piekarnika;-)