
Białka oddzielić od żółtek. Dorzucić szczyptę soli. Ubić i utrwalić cukrem. Stopniowo, po jednym, dodać żółtka. Cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksuj±c.
Wsypać drobno prażone i posiekane orzeszki. Dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Uperfumować skórk± cytrynow±. Wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart± (¶rednica 24-25 cm). Wyrównać i wstawić na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Udekorować lukrem oraz prażonymi orzeszkami (można użyć fistaszków solonych).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Podczas treningu Ewa spotka młodych ludzi, którzy dziel± tę sam± pasję...
M±kę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę...
Nadzienie narodowe - białe i czerwone!
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - na puszyst±, biał± masę ...
M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimn± ...