Śliwki wypestkować, nie docinając do końca. W miejsce pestek włożyć ser kozi. Owinąć dużym plastrem boczku. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropionym wcześniej oliwą. Piec w temp. 180 st. C tak długo, aż boczek się zezłoci.
Podawać w towarzystwie rukoli i pomidorków koktajlowych.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprasza na odcinek śliwkowy. Zacznie od przystawki –...
Oliwki zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, ...
Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić ...
Do jogurtu dodać majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżą miętę. Posolić i ...
Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.