Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru.Szparagi obrać, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, związać bawełnianą nicią i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka - tak, by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej). Ugotować al dente.
Na roztopione masło wrzucić szynkę parmeńską, lekko podsmażyć, dodać szparagi, wymieszać. Przełożyć na talerz, udekorować płatkami parmezanu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Sezon na szparagi w pełni, więc Ewa przygotuje krem z zielonych oraz szparagi...
Świetne na przystawkę...
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plastry ...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...