/ Przepisy / Ensaimada

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Wlać ciepłe mleko, delikatnie zamieszać i odstawić na 15-20 minut.

Po tym czasie dodać jajka i żółtko. Posolić i wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić w spokoju, w ciepłym miejscu, na godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrobić i rozwałkować na kwadrat 50 x 50 cm. Posmarować smalcem, zostawiając na jednym z boków pasek bez tłuszczu (o szerokości ok. 2 cm). Zwinąć jak roladę – brzeg bez smalcu powinien być na końcu. Skleić i ułożyć w ten sposób, by łączenie było na spodzie. Rozwałkować tak, by powstał prostokąt o wymiarach 1 m na 15 cm. Ponownie zwinąć – wzdłuż krótszego boku. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia formując placek o kształcie skorupy ślimaka (łączenie również powinno być na dole a zwoje dość luźne, bo ciasto jeszcze urośnie). Przykryć i odstawić na godzinę.

Następnie wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Podawać z powidłami lub konfiturą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 444
Ewa gotuje - odc. nr 444

Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków...

 

Podobne przepisy

Placek z pianą orzechową

W stylu mazurka;-)

Ciasto na maślance

Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...

Ciasteczka z płatkami owsianymi

Składniki wyrobić w robocie. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować wałek. ...

Biszkopt z dżemem z cukinii

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...

Wróć do listy przepisów